Skuuve


Katholieken zijn allemaal oud. Ik weet niet hoe ze het doen, maar er bestaan geen jonge katholieken. Ik zie ze niet. Op de avond van de dag van de inauguratie van de paus, wist ik mij omringd door heel veel katholieke dames. Ik had geen straf of zo, nee, de dames hadden het vocaal ensemble van Ma ingehuurd om zich te vergewissen van een recreatief en onderhoudend uurtje vol zang, anekdotes en gitaarspel. En ze waren allemaal oud. Allemaal. De gemiddelde leeftijd in de zaal kwam overeen met die van de kardinalen tijdens het conclaaf waarin Franciscus I werd gekozen tot paus. Biologisch gezien kan het niet, ik weet het, maar als ik katholieken zie, zijn ze oud. En er zijn er wel een miljard van. Allemaal oud. Ze worden geënt of zo. Je breekt er een vinger af, stopt die samen met wat hosties voor de voeding in wat aarde. Regelmatig begieten met wijwater en na verloop van tijd heb je een nieuwe oude katholiek. Zo moet het bijna wel gaan. In ieder geval is het celibaat op die manier ook beter te verklaren. Ze hebben de sex niet nodig om zich voort te planten. Een oog, een haar of een knieschijf is genoeg om voor aanwas te zorgen.

Maar goed, de door het vocaal ensemble te bezingen zaal was groot en daarom behoefden de geoefende stemmen enige geluidsversterking. In mijn hoedanigheid van deeltijdalleskunner was ik daarom door de groep gevraagd om die avond te skuuve. De term skuuve is het stadsfriese woord voor het electronisch tot een geheel smeden van instrumenten en zangstemmen en is afgeleid van de talrijke volumeknoppen op het mengpaneel die je niet moet draaien maar schuiven. Yn ‘e lijte, de zanggroep, bestaat uit drie vrouwelijke vocalisten en een mannelijke vocalist/gitarist. Het waren er ooit meer, ze tellen langzaam af en wat er nog van over is, is over het algemeen oud, ziek, doof of in ander opzicht gemankeerd. De stemmen zijn echter nog kras, sterk en loepzuiver, de humor en de anekdotes voortdurend goed voor tenminste een glimlach. Die avond was het bedje voor Yn ‘e lijte gespreid. De katholieke dames waren in euforische stemming. Ontstegen de diverse coiffures qua kleurenpallet niet die van vijftig tinten grijs, de gezichten waren daarentegen rood van opwinding. Vanwege de zojuist geïnstalleerde nieuwe baas in Rome en, niet in de laatste plaats, vanwege Tjitte Muizelaar, de gevatte bebaarde en inmiddels bejaarde leider van het kwartet, immer goed voor een kwinkslag, een ondeugende opmerking voor de dames en beschikkend over een verbijsterende tokkelduim. De gemiddelde leeftijd van Yn ‘e Lijte lag nog hoger dan die van de dames in de zaal, maar ze redden zich nog prima. Welbeschouwd hadden ze mij helemaal niet nodig en konden ze het prima zelf af. Nee, laat Yn ‘e Lijte maar skuuve.

Reacties

 1. Oohh...., Ruben, we lachen ons kapot.....af en toe is het wel RANDJE hoor.....maar dit moet natuurlijk WEL even op onze website!!

  (neem a.u.b. een baan als columnist, ze nemen je gelijk aan!)

  Idee: kunnen jou " stukjes " niet op onze website??

  je tante Stella

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En wat "skuuft" het mooie bloemen! Van mij mag je nog wel een keer "skuuve". Bedankt voor die bloemen!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Geacht schoelje

Vrij

Bezet